tisdag 28 augusti 2012

Emmies operation

Fick nyss ett samtal från Lindesbergs lasarett.
Våran lilla Emsi-lou fick operationstid den 17 sept.
Om ca 2 veckor då.
Fasiken så nervöst!
Men det blir bra,
för hennes andning är himla tung om natten igen och örat värker nån gång då o då.
Älskade lilla söt.
Hur mkt ska man berätta för så små vad som komma skall???
Tips??
Hon vet att inom en snar framtid ska vi till Dr igen för att se hur hennes hals, näsa o öra mår.
Mer än så har jag inte sagt.

Jag ska ta och ringa jobbet så de har gott om tid att fixa nån som jobbar den veckan istället för mig.




 Operation halsmandlar =

På operationsavdelningen

Efter läkarundersökningen brukar man få byta om till sjukhuskläder och lägga sig i en säng innan man körs in till operationsavdelningen. Där får man smärtstillande medicin, antingen i flytande form som man sväljer eller i form av ett så kallat stolpiller som förs in genom ändtarmen.

När man ska sövas

I samband med sövningen får man smärtstillande mediciner eller sömnmedel genom en tunn plastslang, en så kallad venkateter som sätts in i ett blodkärl. Oftast är det en sköterska som sätter venkatetern, antingen i armen eller på handen, med hjälp av en nål som sedan tas bort.
En del barn som ska sövas är rädda eller oroliga för sticket. Då kan barnet först få ett bedövningsplåster på stickstället så att det inte känns lika mycket. För att plåstret ska fungera bra bör barnet få det minst en timme innan sövningen.
Oftast sövs man genom att sömnmedel sprutas direkt i blodet via venkatetern. Om ett barn ska opereras får en förälder alltid följa med in i operationssalen och vara med barnet tills det somnar. Det brukar bara ta ett par minuter. Barn kan också sövas genom att andas in sömnmedel genom en andningsmask. Då kan barnet få venkatern efter sövningen och slipper känna sticket. När barnet har somnat får det ytterligare sömnmedel direkt i blodet.

Halsmandelsoperationen

Under operationen ligger man på rygg och munnen hålls öppen med hjälp av ett instrument som håller ner tungan. Om hela halsmandeln ska tas bort använder läkaren oftast ett skärande metallinstrument eller en blodstillande pincett och en sax. Om bara en del av halsmandeln tas bort används i stället laser, ultraljud eller värme.
När halsmandlarna tas bort blöder man alltid lite i svalget. För att stoppa den blödning som alltid uppstår vid operationen använder läkaren små, bollformade kompresser som trycks på sårområdet eller ett instrument som med hjälp av elektricitet löder ihop de blödande blodkärlen. Om bara den förstorade delen av halsmandeln tas bort används oftast kirurgiska instrumen som skär och blodstillar samtidigt.
Man sover under hela operationen, som oftast tar mellan 20 och 40 minuter.

Efter operationen

När operationen är klar flyttas man till en uppvakningsavdelning. Om det är ett barn som har opererats bör en förälder eller annan närstående vara med barnet på avdelningen.
Ibland kan man må illa när man vaknar, men det brukar gå över ganska snabbt. Man får vara kvar för observation i minst sex timmar efter operationen för att läkaren ska kunna kontrollera att man inte börjar blöda. Beroende på vilket sjukhus man har opererats på får man antingen åka hem samma dag eller stanna kvar till nästa dag. Om man åker hem redan samma dag ska man inte köra bil själv eftersom man kan vara medtagen och trött efter operationen.

Det gör ont i halsen

Efter operationen har man ont i halsen och smärtan brukar ofta stråla upp mot öronen. Man behöver använda smärtlindrande mediciner som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller paracetamol och kodein tillsammans, till exempel Citodon eller Panocod.
Såren efter en halsmandelsoperation blir belagda med en gråvit vävnadshinna. Det är ett slags sårskorpa som är kroppens sätt att läka sår inne i munnen.
Ibland kan man få mer ont den tredje dagen efter operationen och det beror på att såret då drar ihop sig. Det är viktigt att ta smärtstillande medicin regelbundet, framför allt första veckan, för att slippa få mycket ont. Barn brukar behöva använda smärtstillande medicin i ungefär en vecka. Tonåringar och vuxna kan ha ont och behöva ta medicin upp till två veckor efter operationen.

För att förebygga inflammationer brukar man också få antiinflammatoriska mediciner som även är smärtstillande, till exempel Voltaren eller Brufen. Man kan få tabletter, men om man har svårt att svälja kan man i stället ta stolpiller genom ändtarmen.


PLUS =
Operation polyper bakom näsa =

Förberedelser

Operationen görs under narkos. Då måste man låta bli att äta eller dricka, oftast från midnatt kvällen innan operationen.
Narkosmedlet ges via en nål som sätts i armvecket eller handen, eller genom att barnet andas in det genom en andningsmask. Det går bra att man som förälder följer med barnet in i operationssalen och är med tills barnet somnar.

Hur går behandlingen till?

Barnet ligger på rygg och munnen hålls öppen med ett instrument. Körteln skrapas bort med en kniv eller med ett elektriskt instrument som suger bort vävnaden. Operationen tar cirka 15 minuter.
Efter operationen flyttas barnet till en uppvakningsavdelning, där man som förälder får vänta tills barnet vaknar. Man åker hem samma dag.

Hur mår man efteråt?

Barnet har oftast inte särskilt ont, men om det behövs kan man ge smärtstillande receptfri medicin.
Ibland kan barnet få lite feber dagen efter operationen, men det går över snabbt. Det är bra om barnet är hemma från skola och fritidsverksamhet ett par dagar efter operationen.
Om barnet börjar blöda från såret ska man direkt kontakta kliniken där operationen gjordes.

Inga kommentarer: